Blockchain op de basisschool

Vandaag gaf ik aan groep 7 van de innovatieve Sterrenschool Apeldoorn een gastles over Blockchain. Ik nam de kinderen mee in de geschiedenis van transacties, de eeuwige weerstand tegen innovaties en hoe de financiële crisis heeft geleid tot de Bitcoin.

Vervolgens ging ik in op de onderliggende Blockchain technologie en hoe deze in grote lijnen werkt.

Ook kwamen praktijkvoorbeelden aan bod, zoals bijvoorbeeld de traceerbaarheid van de sinaasappels van Albert Heijn. Door te werken met lego blokjes ondervonden de kinderen hoe betrouwbaarheid, transparantie en veiligheid in de Blockchain gewaarborgd worden.

Ik vond het een unieke ervaring om aan kinderen van deze leeftijd Blockchain uit te leggen, de vertaling naar de belevingswereld van kinderen was een leuke uitdaging. Ik heb gemerkt dat kinderen op deze leeftijd nog een flexibele en open geest hebben en enorm openstaan voor innovatie. Ze zullen niet gauw roepen dat ‘het nooit gaat werken’ of ‘helemaal niet kan’. Ze kwamen zelf ook enthousiast met allemaal voorbeelden, waardoor ik merk dat ze de stof inderdaad goed begrepen hebben.

Auteur:
Jolanda ter Maten

Menu